POSVÁTNÁ ROSTLINA: PETRŽEL

>> pátek 21. ledna 2011



Petržel, která pochází ze středozemí se rozšířila do všech států jižní Evropy. Za pravlast petržele je považovaná Sardinie. V mnoha zemích jižní Evropy roste petržel jako divoká či polodivoká rostlina, za což se vděčí ptákům, kteří roznášejí její semena. Starodávní Řekové petržel znali, ale nepoužívali ji pro jídlo. Považovali ji za posvátnou rostlinu. Z petržele vyráběli věnce, kterými se zdobili na posvátných hostinách. Také jí ověnčovali hrdiny a zdobili vítěze Isthmických her. Petržel se pokládala na hrobky pro slávu a pokoj zesnulých. Starověcí Římané však petržel jedli. Gladiátoři před zápasem jí jedli v přesvědčení, že jim dodá sílu, pohotovost a poskytne důvtip. Do konce středověku byla petržel především léčivou a ozdobnou rostlinou. Dnes je petržel nenahraditelným kořením, bez kterého si nelze představit žádnou světovou kuchyni.

Minerální a vitamínová bomba
U petržele je stejně užitečný kořen i list. Je v ní množství draslíku, vápníku, fosforu, železa, hořčíku, manganu, mědi a dalších minerálních látek důležitých pro lidský organismus. Petržel je silné diuretikum a podporuje močení a vylučování. Podporuje léčbu anémie, protože je bohatá na železo. Je důležitým zdrojem vitamínu C, na což poukazuje srovnání s citronem: v petrželi je 2,5x více vitaminu C než v citronu, u některých druhů až 5x! Kořen petržele má však 4x méně vitaminu C než list. Kromě vitaminu C obsahuje petrželová nať karoten (provitamin A) a B1, B2 i B6.



Petržel po zdraví
Je známo, že už starověcí Egypťané používali divokou petržel jako prostředek k léčbě chorob ledvin a močových cest. Též je známo, že pomáhá v léčbě zánětu prostaty, při potížích s močením a v případě otékání nohou, revmatismu, dny a tloušťky. Fytoterapeuti upozorňují, že se nesmí používat při zánětu ledvin, a to především semena, protože působí mnohem silněji, než kořen a nať. Petržel je prospěšná práci jater a proto se doporučuje u žloutenky a dalších jaterních obtížích. Též prospívá diabetikům. Její užitečnost dokáží posoudit ženy, které mají problémy s bolestivými či nepravidelnými měsíčky. Nedoporučuje se během kojení, protože může omezit či zcela zastavit vylučování mléka.




 Čaj petrželové natě
5 dkg čerstvé petrželové natě zalijte 1 l vařící vody. Nechte odstát zakryté 10 minut. Pijte 3–4 šálky (po 2,5 dl) během dne. Pomáhá při zimnici, podporuje vylučování moči a reguluje menstruační cyklus.



Proti celulitidě
Šest hrstí nakrájené petrželové natě vařit dvě minuty ve dvou litrech vody. Scedit a když je odvar vlažný masírovat (15 až 30 minut) části těla postižené celulitidou. Nejlépe před spaním bavlněnou utěrkou namočenou do odvaru, a po té jí přes noc na tom místě nechat, zabalenou do igelitové folie a suché bavlněné utěrky.

Smažte vrásky
2 dkg nakrájené petrželové natě nechat 24 hodiny ve studené vodě a potom scedit. Vatu namočit do tekutiny a lehce přetřít část kolem oko oči, úst a krk. Nechat uschnout bez utírání. Opakuje několikrát během půlhodiny. Čím dříve začnete zjemňovat vrásky petrželovou vodou, účinek bude lepší. U zanedbaných vrásek vám nepomůže ani tuna petržele či litry tekutiny, ve které se namáčela.

Petržel – pro zpěváky a zpěvačky
Ve 2 dl vody vařte 2 minuty 1 polévkovou lžíci nakrájené petrželové natě. Když je odvar vlažný sceďte ho, přidejte trochu citrónové šťávy a čajovou lžičku medu. Doporučuje se zpěvačkám a zpěvákům, řečníkům, učitelům, protože zlepšuje hlas tím, že působí na hlasivky. Pije se po douškách hodinu před vystoupením.


Pro oteklá víčka
2 dkg jemně nakrájené petrželové natě zalijte 1 dl vařící vody, nechte odstát zakryté 15 minut a sceďte. Ráno a večer pokládejte obklady (bavlněné plátno namočené do odvaru) a dostaví se nečekané výsledky. 

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP